Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEgipat Odbacio Izraelske Tvrdnje o Tunelima ispod Granice s Gazom

Egipat Odbacio Izraelske Tvrdnje o Tunelima ispod Granice s Gazom

Vlasti Egipta su u četvrtak odbacile izraelske tvrdnje o postojanju operativnih tunela ispod granice sa Pojasom Gaze. Ovu informaciju je prenijela agencija Anadolija, a izraelska vojska je jučer tvrdila da su otkrili brojne podzemne rute.

Reakcija Egipatskog Kaira

Neimenovani izvor iz Kaira za kanal Al-Qahera News izjavio je da su optužbe Izraela pokušaj da skrene pažnju s vlastitih neuspjeha u Gazi. Također je napomenuo da je Izrael pripremio lažne tvrdnje kako bi opravdao svoju agresiju.

Kontrola nad Filadelfijskim Koridorom

Izraelska vojska je prošlog maja preuzela kontrolu nad Filadelfijskim koridorom. Ovaj koridor predstavlja demilitarizovano područje između Egipta i Gaze, a Kairo se tome žestoko opirao.

Međunarodna Osuda Izraelskih Akcija

Egipatski izvor je kritizirao Izrael za ignorisanje krijumčarenja oružja kao izgovora za širenje svoje teritorije na Zapadnoj obali. Također, Izrael se suočava s optužbama za genocid zbog svoje brutalne ofanzive na Gazu, koja je započela 7. oktobra 2023.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 39.600 Palestinaca, većinom žena i djece, poginulo je do sada. Više od 91.600 ih je povrijeđeno. Izrael je optužen za genocid i suočen je s međunarodnom osudom zbog kršenja rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -