Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAnnalena Baerbock: Putinova agresija zahtijeva čvrst odgovor Evrope

Annalena Baerbock: Putinova agresija zahtijeva čvrst odgovor Evrope

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uputila je snažne poruke Njemačkoj i Evropi o porastu ruske agresije. Izjavila je da je kontinuirani napad ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu jasna demonstracija njegove vojne moći.

Rusija se pripremala za rat

Baerbock je naglasila da se Rusija dugo pripremala za ovaj sukob. Godinama je kršila ugovore o razoružanju i razvijala zabranjeno oružje. To oružje je postavilo na nekoliko lokacija, uključujući Kalinjingrad, samo 600 kilometara od Berlina.

Podrška Ukrajinskim trupama

Prema njenim riječima, ukrajinske vojne snage odolevaju napadima i tako štite svoju zemlju od Putinovih snaga. Optužila je Putinovu administraciju da svakom mirovnom prijedlogu uzvraća eskalacijom nasilja kako bi Ukrajinu podredio svojim interesima.

Strategija odvraćanja

Baerbock je istakla važnost ulaganja u vlastitu sigurnost. Naglasila je potrebu za raspoređivanjem američkih sistema oružja dugog dometa u Evropi. Ova strategija ima za cilj zaštitu zemalja poput Poljske, baltičkih država i Finske, koje se suočavaju s prijetnjama iz Rusije.

Američke rakete Tomahawk

Sjedinjene Američke Države planiraju rasporediti krstareće rakete Tomahawk do 2026. godine. Ovo je prvo takvo raspoređivanje od kraja Hladnog rata i predstavlja odgovor na sve prisutniju rusku prijetnju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -