Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisRast putničkog saobraćaja u Federaciji BiH u drugom kvartalu 2023.

Rast putničkog saobraćaja u Federaciji BiH u drugom kvartalu 2023.

Prema novim podacima Federalnog zavoda za statistiku, putnički saobraćaj u Federaciji BiH bilježi rast. U drugom kvartalu 2023. godine ostvareno je 8.975.546 putničkih kilometara. Ovo predstavlja povećanje od 11,6 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Rast unutrašnjeg putničkog prevoza

U unutrašnjem prevozu zabilježen je rast broja prevezenih putnika od 10,5 posto. Ostvareni putnički kilometri porasli su za 11 posto, što pokazuje porast aktivnosti u ovom segmentu. Ovi podaci ukazuju na sve veće povjerenje građana u javni prevoz.

Smanjenje u teretnom prevozu

Nasuprot pozitivnim vijestima o putničkom prevozu, teretni saobraćaj se suočava s izazovima. Tijekom drugog tromjesečja prevezena je 1.647.341 tona robe. Ovaj broj predstavlja smanjenje od 8,8 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

Unutrašnji i međunarodni teretni prevoz

Unutrašnji teretni saobraćaj pokazuje blagi rast sa 0,6 posto više prevezene robe. Međutim, ostvareni tonski kilometri su manji za 8,9 posto. U međunarodnom prevozu, rezultati su zabrinjavajući s padom prevezene robe od 33,8 posto i smanjenjem tonskih kilometara za 21,1 posto.

Ovi podaci ukazuju na dinamične promjene u transportnom sektoru, a posebno na otpornost putničkog prevoza unatoč izazovima s teretnim prevozom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -