Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSergej Šojgu u Iranu: razgovori o sigurnosti i ekonomiji

Sergej Šojgu u Iranu: razgovori o sigurnosti i ekonomiji

Radna posjeta Sergeja Šojgua

Sergej Šojgu, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, stigao je u Iran. Njegova posjeta ima za cilj razgovor o globalnim i regionalnim sigurnosnim pitanjima. Ovaj sastanak značajan je s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju.

Sastanci s vodećim iranskim zvaničnicima

Tokom posjete, Šojgu će se sastati s Alijem Akbarom Ahmadianom i načelnikom Oružanih snaga Irana, Mohamedom Bagerijem. Osim toga, dogovoren je i sastanak s novim iranskim predsjednikom Masudom Pezeškianom. Dnevni red obuhvata saradnju dviju zemalja na polju sigurnosti i ekonomije.

Potencijalni susret Putina i Pezeškiana

Dmitri Peskov je otkrio da će se predsjednik Rusije, Vladimir Putin, sastati s Pezeškianom na samitu BRICS-a u Kazanu. Ovaj susret dodatno će ojačati veze između dvije zemlje.

Kontext i izazovi u regiji

Posjeta Šojgua dolazi u izazovnim trenucima. Izrael se priprema za potencijalni napad na Iran i libanski pokret Hezbolah. Ove tenzije dodatno su pojačane atentatom na Hanijeha i komandanta Hezbolaha, Fuada Šukra, prošle sedmice.

Rusija i Iran njeguju bliže odnose, naročito nakon rata u Ukrajini. Rusija planira potpisati opsežan sporazum o saradnji s Islamskom Republikom Iran.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -