Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaBitka na Palagruži: Tragična sudbina italijanske podmornice Nereida

Bitka na Palagruži: Tragična sudbina italijanske podmornice Nereida

Na otoku Palagruža, najudaljenijem otoku u Hrvatskoj, 1915. godine desila se značajna bitka. Ova bitka bila je sukob između austro-ugarske i italijanske mornarice, a imperije su se borile za kontrolu nad ovim strateškim područjem.

Prekid mira na Palagruži

Italijanske trupe okupirale su Palagružu nedugo prije sukoba. To je izazvalo zabrinutost među Austrijancima, koji su odlučili poduzeti akciju. Austro-Ugarska je poslala podmornicu U5, na čelu s admiralom Georgom von Trappom.

Napad na Nereidu

U rano jutro 5. jula, von Trapp je primijetio italijansku podmornicu Nereida koja je izronila nedaleko od otoka. Naredio je napad, a sukladno historijskim izvorima, ispaljena su dva torpeda. Prvi torpedo je promašio, dok je drugi bio poguban za italijanske mornare.

Tragične posledice

Svi članovi posade Nereide, uključujući komandanta Carlu Del Greca, poginuli su u napadu. Godine 1972. izvukuđeni su ostaci podmornice. Zanimljivo je da je Nereida bila prepolovljena na dva dijela, što ukazuje na ozbiljnost napada.

Ostaci i otkrića

Prilikom izvlačenja, pronađeni su i dijelovi ljudskih kostura. Na lobanjama italijanskih mornara otkrivene su rupe od metaka, što sugerira tragičnu sudbinu vojnika koji su se našli u bezizlaznoj situaciji.

Ova tragedija na Palagruži ostaje značajan dio istorije, podsjećajući nas na opasnosti i žrtve rata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -