Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBlinken upozorava na mogućnost napada Irana i Hezbollaha na Izrael

Blinken upozorava na mogućnost napada Irana i Hezbollaha na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken dao je upozorenje o mogućim napadima Irana i Hezbolaha na Izrael. Tijekom telefonskog razgovora s ministrima vanjskih poslova zemalja G7, Blinken je naglasio da bi napadi mogli uslijediti u roku od 24 do 48 sati.

Upozorenje iz SAD-a

Prema izvorima bliskim ovom sastanku, Blinken je ukazao na zabrinutost zbog mogućeg uzvraćanja napada s iranske strane. “Sigurni smo da će Iran i Hezbolah odgovoriti, no ne znamo tačan oblik tog odgovora”, rekao je Blinken.

Diplomatski pritisak na Iran i Hezbolah

Blinken je istaknuo važnost diplomatskih napora kako bi se spriječili napadi. Pozvao je ministre G7 da izvrše pritisak na Iran i Hezbolah da pokažu suzdržanost. Ovo je dio šire strategije SAD-a za obuzdavanje eskalacije napetosti u regionu.

Povećanje američkih snaga

Kako bi osigurali stabilnost, Blinken je najavio povećanje broja američkih snaga u regiji, ali isključivo u odbrambenim svrhema. Izvor koji je prisustvovao razgovorima rekao je da je Blinken djelovao razočarano zbog nedavnih razvoja situacije, posebno u vezi s pregovorima o zatvorenicima u Gazi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -