Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSAD Pokušava Deeskalirati Napetosti na Bliskom Istoku

SAD Pokušava Deeskalirati Napetosti na Bliskom Istoku

Američka Diplomacija u Akciji

Prema izvještaju, američki državni sekretar Antony Blinken je vodio razgovore sa svojim kolegama. Ove diskusije se odvijaju usred napora SAD-a da smanje napetosti u regiji. Cilj je spriječiti izbijanje sveobuhvatnog rata koji bi mogao destabilizovati Bliski istok.

Napetosti zbog Irana

SAD vjeruje da je iranski napad skoro neizbježan. To je uslijedilo nakon nedavnog ubistva visoko pozicioniranih dužnosnika Hezbolaha i Hamasa. Tokom razgovora, Blinken je istakao pritisak na Teheran kao ključan korak. Ograničenje iranskog napada najbolje je rješenje za izbjegavanje regionalnog rata.

Planovi Američke Administracije

Prema izvještaju agencije Axios, Blinken je naveo da SAD ne poznaje tačno vrijeme iranskog napada. Međutim, postoji vjerovanje da bi napad mogao početi već u ponedjeljak. Američki predsjednik Joe Biden planira sastanak svog tima za nacionalnu sigurnost. Ovaj sastanak održaće se u prostoriji za situacije kako bi se procijenili trenutni događaji.

Uloga Jordanskog Kralja

Bjela kuća je najavila da će Biden također razgovarati sa jordanskim kraljem Abdullahom. Ova diskusija može pomoći u razumijevanju situacije u regiji. Iran, s druge strane, odbio je posredovanje arapskih država i pristao da dođe do općeg rata, prema saopćenju nekih zvaničnika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -