Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisSjedinjene Američke Države na ivici recesije? Globalna prodaja u padu

Sjedinjene Američke Države na ivici recesije? Globalna prodaja u padu

Tržište rada u SAD-u pokazuje znakove slabosti

Zabrinutost da bi Sjedinjene Američke Države mogle kliziti prema recesiji sve više raste. Ova situacija je dodatno pogoršana lošim izvještajem o zaposlenosti koji je objavljen prošlog petka. Izvještaj je pokazao da se tržište rada brzo hladi, što je dovelo do povećanja stope nezaposlenosti.

Reakcija Federalne rezervi

Ekonomisti strahuju da bi američka ekonomija mogla biti slabija nego što su očekivali centralni bankari u Federalnoj rezervi. Ovaj scenarij bi mogao primorati Fed da razmotri značajno smanjenje troškova zaduživanja u septembru. Takođe, moguće je hitno smanjenje kamatnih stopa kako bi se stimulisala potražnja.

Pad dionica tehnoloških firmi

Još jedan indikator nestabilnosti globalnih tržišta je pad cijena dionica tehnoloških firmi. Čak je i Intel najavio otpuštanje 15 hiljada zaposlenika, zbog čega su cijene dionica najpoznatijeg proizvođača čipova pale za 28 posto. Osim toga, Nvidia, trenutno najvrednija firma na svijetu, zabilježila je pad od 2.7 posto.

Konsolidacija padova u Evropi i Aziji

Tehnološke kompanije u Europi i Aziji također su zabilježile značajne padove cijena dionica. Ekonomski analitičari upozoravaju da bi ovi trendovi mogli nagovijestiti da se SAD, a zatim i ostatak svijeta, suočava s novom recesijom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -