Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPutin i Biden: Od zatvorenika do međunarodnih pregovora

Putin i Biden: Od zatvorenika do međunarodnih pregovora

Prema informacijama Wall Street Journala (WSJ), prvi kontakti između Rusije i SAD-a započeli su još 2021. godine. Tada je predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio svom američkom kolegi Joeu Bidenu uspostavu specijalnih kanala komunikacije.

Trgovac smrću i američka košarkašica

Putinov cilj u tim razgovorima bio je Viktor Bout, poznati prodavač oružja poznat kao “trgovac smrću”. Osuđen je 2011. godine na 25 godina zatvora zbog prodaje oružja i saradnje s teroristima. Putinu se ukazala prilika u februaru 2022. godine kada je uhapšena američka košarkašica Brittney Griner.

Griner je uhapšena zbog posjedovanja male količine ulja s kanabisom i osuđena na devet godina zatvora, iako je standardna kazna u Rusiji 15 dana. Zbog pritiska na Bidena, Putin je zatražio oslobađanje Boute u zamjenu za Griner, što se i dogodilo u decembru 2022. godine.

Nastavak pregovora i novi zahtjevi

Nakon razmjene, Putin je postavio metu na Vadima Krasikova, bivšeg člana FSB-a osuđenog na doživotnu kaznu zbog ubistva Čečena. U martu 2023. godine uhapšen je novinar Evan Gershkovich, što je otvorilo nove mogućnosti za pregovore.

Ipak, Njemačka nije bila spremna uključiti Krasikova u pregovore. Posljednji pokušaj razmjene trebao je uključivati ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je preživio pokušaj ubistva 2020. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -