Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaHrvatski građevinski radnici sve manje odlaze u Njemačku

Hrvatski građevinski radnici sve manje odlaze u Njemačku

Njemačka sve više gubi status “obećane zemlje” za hrvatske građevinske radnike, upozoravaju sindikati i poslodavci. Uzrok tome rastuća primanja u Hrvatskoj nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora. U isto vrijeme, životni troškovi u Njemačkoj naglo rastu uslijed ekonomske krize.

Podaci o migracijama

Nedavno objavljeno izvješće njemačkog ureda za statistiku pokazuje značajne promjene. U 2023. godini, Njemačku je zabilježilo 20.604 građana Hrvatske, dok je 24.241 osoba otišla. U prethodnoj godini ušlo je 24.991, a otišlo 24.001. Brojevi iz 2021. govore još jasnije – tada je u Njemačku došlo 28.457 Hrvata, a napustilo je 23.475.

Promjene u građevinskoj industriji

Mladen Zemljić iz Sindikata graditeljstva Hrvatske ističe da su sindikati i poslodavci sklopili novi kolektivni ugovor koji je značajno povećao plaće građevinskih radnika. Nedostatak majstora u građevini prisilio je poslodavce na promjenu strategije. Radnici više ne žele odlaziti ukoliko ne dobiju primamljiva primanja.

Trenutna situacija na tržištu rada

Prema trenutnim podacima, prosječna neto plaća u građevini iznosi 1300 eura, bez neoporezivih dodataka. Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika Križevci, naglašava da su plaće u Njemačkoj nekad bile pet puta veće nego u Hrvatskoj, a sada su samo dva puta veće.

Ovi trendovi naglašavaju promjene u privrednim okolnostima i sve veće izazove s kojima se suočava građevinska industrija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -