Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAustrija se priprema za postupno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine

Austrija se priprema za postupno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine

Austrija je donijela važnu odluku u skladu sa smjernicama iz Bruxellesa. Cilj ove odluke je smanjiti zavisnost od ruskih energenata. Ovaj potez je usmjeren na zaštitu privrede i domaćinstava od novih rizika u vezi s cijenama i snabdijevanjem.

Strategija transformacije energetskog sistema

U dokumentu se navodi da će se ukidanje ruskog gasa realizovati kroz širu strategiju transformacije energetskog sistema. Ova strategija će uzeti u obzir dekarbonizaciju, sigurnost snabdijevanja i pristupačnost energenata za domaćinstva, preduzeća i industriju.

Podrška domaćinstvima i preduzećima

Posebna pažnja, kako je navedeno, mora se posvetiti pružanju podrške domaćinstvima i preduzećima tokom ovog procesa. Ova podrška će biti ključna za uspjeh planiranih promjena.

Izazovi prijelaza

Međutim, ostaje nejasno kako će Beč ostvariti ovaj cilj do 2027. godine. Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) nedavno je odbacila Zakon o plinu, koji su predložili Zeleni. Osim toga, prethodna vlada produžila je ugovor s Gazpromom do 2040. godine.

U posljednjim mjesecima, Gazprom je povećao uvoz prirodnog gasa u Evropu za gotovo četvrtinu. Ovaj nivo izvoza opao je dramatično u 2022. godini nakon zapadnih sankcija i sabotaže gasovoda “Sjevernog toka”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -