Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPutnički promet u Evropi premašio pretpandemijske nivoe, ali izazovi ostaju

Putnički promet u Evropi premašio pretpandemijske nivoe, ali izazovi ostaju

Oporavak zrakoplovnog sektora

Putnički promet na aerodromima u Evropi u prvoj polovini 2023. godine konačno je premašio pretpandemijske nivoe. Prema podacima Udruženja Airports Council International (ACI) Europe, tokom januara do juna, kroz evropske aerodrome prošlo je 9% više putnika nego lani.

Porast međunarodnog prometa

Međunarodni promet označen je kao glavni motor rasta, porastavši za 10,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Domaći promet zabilježio je uvećanje od 4,2%. Iako ovi podaci pokazuju oporavak zrakoplovnog sektora, samo 53% zračnih luka u Evropi zabilježilo je više putnika nego 2019. godine.

Sarajevo i Zadar među najuspješnijim aerodromima

Aerodrom Zadar našao se među pet najvećih aerodroma srednje veličine, sa dvostruko više putnika u prvoj polovini 2023. godine nego u prvoj polovini 2019. godine. Aerodrom Sarajevo, prema ranijim izvještajima, zabilježio je gotovo 50% putnika u aprilu 2023. godine u odnosu na april 2019.

Izazovi aerodroma u Bosni i Hercegovini

Prema izvještaju Stejt departmenta, aerodromi u BiH su među najlošijim u regionu kada je riječ o povezanosti i broju putnika. Četiri međunarodna aerodroma su u državnom vlasništvu, a raspravlja se o potencijalnim koncesijama.

Stručna mišljenja

Ekonomista prof. Vjekoslav Domljan ističe važnost analize i koncesija za aerodrome u BiH, naglašavajući da neki aerodromi o ovome razgovaraju već skoro 30 godina.

Podaci o prometu

Prema podacima Direkcije za civilnu avijaciju (BHDCA), Aerodrom Sarajevo zabilježio je 151.152 putnika u maju 2023. godine, dok su ostali aerodromi u BiH imali znatno manje putnika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -