Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija odustala od isporuke projektila Hutima zbog diplomatskog pritiska

Rusija odustala od isporuke projektila Hutima zbog diplomatskog pritiska

Prema informacijama iz izvještaja Instituta za studije rata (ISW), Rusija je planirala isporuku projektila i druge vojne opreme Hutima u Jemen. Međutim, taj plan je obustavljen uslijed diplomatskih intervencija, posebno od strane Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije.

Zaustavljeni planovi isporuke

Kako javlja CNN, pozivajući se na američke zvaničnike, Rusija je krajem jula 2024. godine pripremila isporuku oružja. Ovaj potez bio je dio ruskih strategija za jačanje Huta, no snažan pritisak diplomata doveo je do napuštanja tog plana.

Reakcije američkih zvaničnika

Američki dužnosnici nisu bili sigurni koliko je saudijska opozicija utjecala na odluku o otkazivanju isporuke. Izvori iz SAD-a navode da je ovaj ruski korak povezan s promjenama u pravilima korištenja američkog oružja unutar ruskih granica.

Ruska strategija i hibridni rat

Analitičari smatraju da je podrška Hutima odgovor na jačanje zapadnih vojnika u Ukrajini. Ovaj manevar je dio šire hibridne strategije Rusije usmjeren na izazivanje napetosti i pritiska na Zapad.

Iz ISW-a ističu kako bi povećana ruska spremnost na suradnju s Iranom mogla dodatno zakomplicirati odnose s drugim zemljama koje se protive rusko-iranskoj saradnji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -