Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVenecuela na ivici: Demonstracije protiv Madura i uhapšeni protivnici

Venecuela na ivici: Demonstracije protiv Madura i uhapšeni protivnici

U Venecueli se situacija usložnjava. Predsjednik Nicolas Maduro je najavio da je uhapšeno 2.000 osoba zbog masovnih demonstracija. Protesti su se odvijali u glavnom gradu Karakasu, gdje su desetine hiljada neistomišljenika okupirali aveniju.

Opozicija se okuplja protiv Madura

Oporba, predvođena liderkom Marijom Corinom Machado, optužuje Madura za autoritarno vladanje. Ona ističe da je Edmundo Gonzalez, opozicioni kandidat, bio pravi pobjednik izbora održanih 28. jula.

Međunarodna podrška opoziciji

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Argentinu, Urugvaj i Peru, priznale su Gonzalezovu pobjedu. Ovaj potez dodatno otežava Madurovu situaciju, jer ljevičarske vlade Brazila i Kolumbije nisu priznale njegove rezultate.

Humanitarna kriza i zahtjevi za promjenom

Građani svih uzrasta zahtijevaju kraj Madurovog 11-godišnjeg vladanja. Tokom njegovog mandata, Venecuela se suočila s razornom ekonomskom i humanitarnom krizom. Ove demonstracije pokazuju da je nezadovoljstvo građana u porastu.

Kina i Rusija pružaju podršku Maduru, dok se situacija nastavlja razvijati. Očekuje se da će reagovati i međunarodna zajednica.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -