Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisBerkshire Hathaway smanjuje udio u Appleovim dionicama: Prekretnica u strategiji Warren Buffetta

Berkshire Hathaway smanjuje udio u Appleovim dionicama: Prekretnica u strategiji Warren Buffetta

Berkshire Hathaway, konglomerat poznatog investitora Warrena Buffetta, nedavno je saopćio značajnu promjenu u svom vlasničkom udjelu u Appleu. Vlasnički udio poduzetnika smanjen je sa 790 miliona na 400 miliona dionica, što predstavlja drastičan pad. Ova promjena ima vrijednost od 84,2 milijarde dolara.

Detalji o prodaji dionica

Odluka o prodaji dionica nije mala stvar s obzirom na Buffettovu poznatu strategiju dugoročnog ulaganja. U posljednja tri mjeseca, Berkshire Hathaway je prodao dodatnih 10 miliona dionica, što čini jedan posto ukupnog vlasništva u ovom tehnološkom gigantu.

Ranija redukcija udjela

Ovo nije prvi put da Buffett smanjuje svoj udio u Appleu. Tokom prvog kvartala ove godine, Berkshire je smanjio svoj udio za 13 posto. Ovaj trend može ukazivati na promjenu u investicijskoj strategiji konglomerata ili na prilagodbu tržišnim uslovima.

Struktura Berkshire Hathaway

Važno je napomenuti da skoro 72 posto vrijednosti Berkshire Hathaway dolazi iz velikih kompanija poput American Express, Bank of America, Coca-Cola i Chevron. Apple ostaje među najvrjednijim investicijama ovog konglomerata, unatoč smanjenju udjela.

Kako se tržište nastavlja razvijati, biće zanimljivo pratiti daljnje poteze Warrena Buffetta i njegovog tima u Berkshire Hathaway.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -