Petak, 20 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisProblemi s valutom: Ruski "prljavi" juan suočen s izazovima u Kini

Problemi s valutom: Ruski “prljavi” juan suočen s izazovima u Kini


Uvod u kinesku valutu u Rusiji

U Rusiji postoje dvije vrste kineske valute: “čisti” i “prljavi” juan. “Čisti” juan se kupuje u inostranstvu, dok je “prljavi” juan onaj koji se koristi unutar Rusije. U posljednje vrijeme, “prljavi” juan postaje sve veći teret.

Sankcije i njihovi efekti

Sjedinjene Američke Države su 12. juna sankcionirale Moskovsku berzu i velike azijske banke. Ove sankcije drasticno su smanjile broj kineskih banaka voljnih da prihvate novac iz Rusije. Banka VTB Šangaj, koja je također pod sankcijama, suočava se s ozbiljnim problemima prilikom transfera juana na račune klijenata u Kini.

Posljedice za transfer novca

Ove promjene dovele su do skoro potpunog prestanka direktnih plaćanja iz Rusije u Kinu u juanima. Ranije su ovakva plaćanja bila uobičajena. Sada se sve više agenata povlači od posredovanja u transferu juana. Oni traže samo “čisti” juan, što dodatno otežava situaciju.

Visoki troškovi konverzije

Jedan kineski dobavljač se žalio na visoke troškove konverzije rublje u “čiste” juane. Iako su agenti spremni primiti rublje, ovaj proces je izuzetno skup. U Kini je takođe sve manje onih koji prihvataju direktno rublje, što dodatno komplikuje situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -