Petak, 20 Septembra, 2024
HomeNajnovijeJavorwood: Umjetnički festival koji spaja kreativnost i prirodu

Javorwood: Umjetnički festival koji spaja kreativnost i prirodu

Javorwood, multimedijalni umjetnički festival, održava se na Bjelašnici od 29. jula do 3. augusta. Ovaj festival pruža priliku mladim umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i regije da se okupe i razmijene iskustva.

Umjetnička rezidencija

Festival se tradicionalno održava svake godine ljeti u ambijentu izletišta Javorov Do. Ove godine, Festival “Javorwood” surađuje s Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo. Studenti su imali priliku raditi na svojim konceptualnim radovima u inspirativnom planinskom okruženju.

Učesnici i njihovi radovi

Na ovogodišnjoj umjetničkoj rezidenciji učestvovali su umjetnici poput Lune Bognar, Sare Milojević, Dunje Čorlomanović, i Marije Tomić iz Beograda. Također, prisutni su bili i studenti ALU Sarajevo: Berina Šuvalija, Arijana Hodžić, Dino Tozo, Amila Dervišbegović, Aiša Kečo, i Rebeka Matičević.

Izjava umjetnice

Studentica kiparstva, Aiša Kečo, izjavila je za Fenu da su radili na slikama i skulpturama. “Bilo je zadovoljstvo raditi i družiti se u ovakvom okruženju,” kazala je Kečo. Ona je predstavila rad inspirisan prirodom, proširujući ideju slobode.

Zaključak i budućnost

Javorwood festival završava danas izložbom učesnika i koncertom, ostavljajući snažan utisak na sve prisutne. Očekivanja su visoka za sljedeću godinu, te se nadaju novim saradnjama i inspirativnim umjetničkim kreacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -