Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAmbasada SAD-a u Libanu preporučuje hitno napuštanje zemlje usred rastućih tenzija

Ambasada SAD-a u Libanu preporučuje hitno napuštanje zemlje usred rastućih tenzija

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Libanu pozvala je svoje građane da napuste zemlju 3. augusta. Poziv je uslijedio usred rastućih strahovanja od ratnog sukoba između Izraela i Hezbolaha, što bi moglo izazvati širi regionalni konflikt.

Preporuka za hitno napuštanje

U saopćenju ambasade navedeno je da, iako su povučeni letovi, postoje “opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana”. Ambasada je potakla svoje građane da rezerviraju dostupne letove, čak i ukoliko ne predstavlja prvi izbor. Ova preporuka dolazi nakon značajnog porasta napetosti u regiji.

Jačanje vojnih kapaciteta

Ministar odbrane SAD-a, Lojd Ostin, izjavio je 2. augusta da Sjedinjene Države planiraju ojačati svoje vojne kapacitete na Bliskom istoku. Ovo je dio napora da zaštite svoje trupe i saveznike, uključujući Izrael. Predsjednik Džo Bajden također je izrazio zabrinutost zbog trenutne situacije u regiji.

Napetosti i nasilje

Sukobi su dodatno pogoršani ubistvom vođe Hamasa, Ismaila Hanije, što je izazvalo hitne reakcije iz Irana i drugih povezanih grupa. Hanijevo ubistvo se dogodilo dan nakon što je izraelski napad doveo do smrti vojnog vođe Hezbolaha, Fuada Šokura. Ovi događaji ponovo su pokrenuli strahove od mogućeg širenja rata širom Bliskog istoka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -