Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaCrna Gora uvodi videonadzor u škole radi sigurnosti učenika

Crna Gora uvodi videonadzor u škole radi sigurnosti učenika

Crna Gora planira uvesti videonadzor u sve odgojno-obrazovne institucije. Ovaj projekt je rezultat suradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Sigurnost učenika na prvom mjestu

Slavica Čapunović-Dragović iz Ministarstva prosvjete, znanosti i inovacija naglašava da su izrađeni nacrti pravilnika. Cilj ovog projekta je osigurati sigurnost učenika i zaposlenih, kao i čuvanje državne imovine. Inicijativa je dobila podršku i od strane Udruženja roditelja.

Pozitivne reakcije udruženja i škola

Kristina Mihailović, izvršna direktorica udruženja ‘Roditelji’, ističe važnost ovog koraka. “Ova mjera će pomoći u prevenciji sukoba među djecom, naročito na mjestima poput hodnika i školskih dvorišta”, kaže Mihailović. Srednje ekonomske škole u Podgorici također podržavaju ovu inicijativu.

Pravni osnov za videonadzor

Agencija za zaštitu osobnih podataka ukazuje na važnost pravnog osnova za postavljanje videonadzora. Muhamed Gjokaj naglašava potrebu za balansom između zaštite osobnih podataka i sigurnosti djece. “Ne smije se ugroziti privatnost učenika”, dodaje Gjokaj.

Važnost prevencije nasilja u školama

Nacrti pravilnika su dostavljeni školama, koje će odlučiti o prihvatanju prijedloga. Prema istraživanjima, gotovo svaki drugi učenik u Crnoj Gori svjedočio je nasilju. Većina nastavnika, prema izvještaju učenika, ne reagira dovoljno brzo na ovakve situacije, što dodatno ističe potrebu za ovim mjerama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -