Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZemljotres jačine 6,7 pogodio Mindanao: Šta se dešava na Filipinima?

Zemljotres jačine 6,7 pogodio Mindanao: Šta se dešava na Filipinima?

Jak zemljotres na Filipinima

Jutros je istočna obala ostrva Mindanao na Filipinima pogodila zemljotres jačine 6,7 stepeni po Rihterovoj skali. Ova informacija je potvrđena od strane Njemačkog istraživačkog centra za geonauku (GFZ). Zemljotres je registrovan na dubini od 10 kilometara.

Različite procjene magnituda

Prema Američkom geološkom institutu, magnituda zemljotresa iznosi 6,8 stepeni. U međuvremenu, Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) bilježi jačinu od 6,1 stepen. Ove razlike ukazuju na kompleksnost praćenja seizmičke aktivnosti.

Nema opasnosti od cunamija

Američki nacionalni centar za upozoravanje na cunami izvjestio je da nema opasnosti od cunamija zbog ovog zemljotresa. Filipinska seizmološka agencija PHIVOLCS također je naglasila da ne očekuje značajnu štetu od prvog potresa.

Budite oprezni zbog naknadnih potresa

Uprkos optimističnim procjenama, PHIVOLCS upozorava na mogućnost naknadnih potresa. Stanovnicima se savjetuje da budu na oprezu i priprave se za eventualne aftershockove.

Filipini i seizmička aktivnost

Filipini su smješteni u pacifičkom “vatrenom prstenu”, regiji poznatoj po vulkanskim aktivnostima i čestim zemljotresima. Ovaj incident ponovno ukazuje na uobičajene geološke aktivnosti u ovom području.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -