Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetFilipinske otoke pogodio snažan zemljotres, lokalne vlasti upozoravaju na mogućnost naknadnih podrhtavanja

Filipinske otoke pogodio snažan zemljotres, lokalne vlasti upozoravaju na mogućnost naknadnih podrhtavanja

Lokalna seizmološka agencija na Filipinima saopćila je da se nakon nedavnog zemljotresa ne očekuje značajna šteta. Ipak, upozoravaju na mogućnost naknadnih zemljotresa u regiji.

Iskustva lokalnih stanovnika

U općini Lingig, lokalni službenik za katastrofe Ian Onsing doživio je snažan potres tijekom noći. Onsing je izjavio da ga je zemljotres probudio i da je trajao nekoliko sekundi.

„Zemljotres je bio prilično jak. Stvari su se pomjerale. Pretpostavljam da je podrhtavanje tla trajalo oko 10-15 sekundi“, rekao je Onsing za AFP.

Učestalost zemljotresa na Filipinima

Filipini su poznati po svojoj geološkoj aktivnost, a zemljotresi se redovno događaju. Međutim, većina njih je preslaba da bi ih ljudi osjetili. U ovakvim situacijama, agencije preporučuju stanovnicima da budu oprezni i pripremljeni na moguće naknadne potrese.

Uprkos učestalosti zemljotresa, vlasti su uvjerene da će pružiti adekvatnu pomoć i podršku stanovnicima ukoliko to bude potrebno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -