Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetFrustracija Bidena zbog izraelskih atentata u Beirutu i Teheranu

Frustracija Bidena zbog izraelskih atentata u Beirutu i Teheranu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, i njegovi glavni saradnici suočavaju se s dubokom frustracijom zbog posljedica nedavnih atentata koje je izvršila izraelska vojska u Beirutu i Teheranu. Ovi događaji su se odigrali samo nekoliko dana nakon Netanyahuove posjete Ovalnom uredu, prve u posljednje četiri godine.

Netanyahuovi planovi i Bidenova zabrinutost

Prema izvorima iz američke administracije, Biden ne izražava žaljenje zbog smrti visokih vojnika Hezbollaha i Hamasa, ali smatra da ga je Netanyahu ostavio u neznanju o svojim planovima o izvršenju atentata. Izraelski premijer je nedavno davao dojam da je spreman raditi na postizanju dogovora s Gazom, što je Biden smatrao prioritetom.

Postratna strategija Sjedinjenih Američkih Država

Bidenova administracija stavila je naglasak na dogovor o taocima i prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Ovaj dogovor vidljiv je kao ključni aspekt Bidenove ostavštine u preostalih šest mjeseci njegova mandata. Predsjednik lično učestvuje u tim naporima, smatrajući ih vitalnim za stabilnost regije.

Pozivi između Bidena i Netanyahua

Kako se izvještava, Biden je kontaktirao Netanyahua nakon atentata, izražavajući nezadovoljstvo ovim potezima. Njihovi razgovori su se fokusirali na zajedničke vojne pripreme za eventualne odmazde Irana i Hezbolaha. Iako je Biden izrazio volju da podrži Izrael protiv iranske agresije, očekuje smirenost i fokus na postizanje dogovora o taocima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -