Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapetosti između Meloni i Von der Leyen: Sloboda štampe u Italiji na...

Napetosti između Meloni i Von der Leyen: Sloboda štampe u Italiji na tapetu

U posljednjim danima, odnosi između Giorgie Meloni, premijerke Italije, i Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije, dodatno su se zahladili. Kap koja je prelila čašu bila je nedavno objavljena informacija o stanju vladavine prava, koja je naglasila zabrinutost zbog slobode štampe u Italiji.

Meloni odgovara na izvještaj Evropske komisije

U svom odgovoru na izvještaj, Meloni je uputila pismo predsjednici Evropske komisije, kritizirajući rezultate analize. Politico navodi da je ova situacija izazvala nove tenzije između Rima i Bruxellesa, samo dvije sedmice nakon što su poslanici Evropskog parlamenta potvrdili novi mandat Von der Leyen.

Politička analiza i posljedice poteza Meloni

Politički analitičari ukazuju da su Melonijevi potezi kontraproduktivni. “Ono što je Meloni uradila bila je jednostavno glupo. Potrošila je toliko političkog kapitala u nekoliko sedmica”, navode stručnjaci. Njihova procjena sugerira da ovakva ponašanja neće donijeti korist Italiji, već dodatnu izolaciju u EU.

Izgradnja odnosa između Meloni i Von der Leyen

Mjesecima prije glasanja o drugom mandatu, Von der Leyen je nastojala uspostaviti pozitivne odnose s Meloni. Međutim, s obzirom na trenutne nesuglasice, stanje se čini sve napetijim.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -