Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetImamoglu odgovara na uvrede: "Nećemo učiti demokratiju od nekoga s krvlju na...

Imamoglu odgovara na uvrede: “Nećemo učiti demokratiju od nekoga s krvlju na rukama”

Gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu, reagovao je na izjave izraelskog ministra vanjskih poslova Eliya Katza. U svojoj objavi, Imamoglu je osudio uvrede upućene turskoj zastavi i predsjedniku Erdoganu. Njegove riječi izazvale su značajnu pozornost u medijima.

Kontrast između demokracije i tiranije

“Uzvraćam vam na vašu izjavu koja vrijeđa zastavu Republike Turske i predsjednika. Nećemo učiti demokratiju i pravo od nekoga tko ima krv desetina hiljada djece na svojim rukama”, napisao je Imamoglu.

Njegov odgovor dolazi usred kontroverze oko Erdoganova režima, koji Katz opisuje kao sve više autoritaran. “I to samo zbog svoje podrške ubicama i silovateljima iz Hamasa,” dodao je Katz.

Erdoganove akcije postavljaju pitanja o demokratiji

Katz je također kritikovao Erdogana zbog njegovog ponašanja na društvenim mrežama. On je naveo kako turski predsjednik blokira Instagram s 57 miliona korisnika, prekida sportske prijenose i prijeti invazijom na demokratske zemlje.

Ove akcije uključuju prekid trgovinskih odnosa, što može nanijeti štetu turskim izvoznicima u visini od šest milijardi dolara godišnje.

Imamoglu i nasljeđe Ataturka

U svojoj objavi, Imamoglu je istakao uništavanje naslijeđa Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske. On je naglasio kako je Erdogan na putu da uništi sve naučne, kulturne i ekonomske mogućnosti zemlje.

Reakcije na ove komentare i dalje se očekuju, dok se situacija u Turskoj nastavlja razvijati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -