Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisIzazovi njemačkih farmi: Očuvanje tradicije u eri urbanizacije

Izazovi njemačkih farmi: Očuvanje tradicije u eri urbanizacije

U savremenom svijetu, očuvanje drevnih biljnih vrsta i uzgoj organske hrane bez hemikalija postali su izazovi za mnoge poljoprivrednike. Ova priča fokusira se na Hohgirtel, školovanu farmaceutkinju koja se odlučila da se posveti poljoprivredi.

Tradicija i izazovi naslijeđa

Otprilike prije dvije decenije, Hohgirtel je započela svoj put u poljoprivredu. Iako i dalje radi u farmaceutskoj industriji, njenu pažnju sve više privlače zabrinjavajuće ekonomske prilike. Kako je izjavila: “Znam da neću biti mlađa. Na pragu sam penzije.”

Problem nasljedstva i interesovanja mladih

Hohgirtel je istakla da su njena djeca odlučila za druga zanimanja i ne pokazuju interes za farmu. “Voljela bih da su razmišljali o preuzimanju farme,” kazala je. Nažalost, ne poznaje ni jednu mladu osobu koja bi bila zainteresovana za nastavak njene tradicije.

Širi kontekst problema u poljoprivredi

Ova situacija nije jedinstvena. Mnogi njemački farmeri se suočavaju sa sličnim problemima. Hohgirtelov prijatelj je predao svoju farmu sinu, ali se njegov sin suočio sa teškim ekonomskim preprekama. Kompatibilnost rada i porodice, kao i visoke cijene zemljišta, dodatno otežavaju situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -