Jaja kao izvor hranljivih materija
Tokom godina, percepcija o jajima varira. Smatrala su se savršenom hranom, ali i opasnom za srce. Ipak, nova istraživanja sugeriraju da su jaja zdrava. Iako su jaja niskokalorična, sadrže važne nutrijente. Mononezasićene masti, holin, lutein i zeaksantin čine ih unosnim dijelom ishrane.
Nutritivna vrijednost jaja
Ova hrana sadrži nula šećera i malo natrijuma. Ljudi koji jedu jaja često se odlučuju za zdraviju ishranu. Uključuju važna vlakna, vitamine i minerale. Istraživanja pokazuju da konzumacija jaja može potaknuti zdrav način života.
Koliko jaja je previše?
Preporučena dnevna količina jaja varira od osobe do osobe. Osobe sa srčanim oboljenjima ili dijabetesom trebaju se konsultovati sa ljekarom. Njihovo mišljenje može vam pomoći da odredite granicu koja je najbolja za vaše zdravlje.
Debata o holesterolu
Postoji mnogo kontroverzi oko uticaja jaja na holesterol. Decenijama su stručnjaci vjerovali da jaja podižu holesterol u krvi. Međutim, istraživanja pokazuju da porodična anamneza ima veći uticaj. Jetra proizvodi većinu holesterola u organizmu, ne unosi se samo hranom.