Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelski napadi na Pojas Gaze: Više od 39.480 ubijenih od oktobra

Izraelski napadi na Pojas Gaze: Više od 39.480 ubijenih od oktobra

Izraelske snage nastavljaju s napadima na Pojas Gaze, koji traju već 301 dan. Od 7. oktobra, stradalo je najmanje 39.480 Palestinaca, uključujući 16.314 djece i 10.980 žena.

Razaranje i humanitarna kriza

Video sastavljen od uporednih snimaka prikazuje razmjere razaranja u ovoj blokiranoj enklavi. Mnogi Palestinci su još uvijek zatrpani pod ruševinama. Ove katastrofalne posljedice ukazuju na sve veći humanitarni problem u regiji.

Masovne žrtve i osuda međunarodne zajednice

Uz više od 91.128 povrijeđenih, infrastruktura Pojasa Gaze, uključujući zdravstvene ustanove, potpuno je devastirana. Međunarodna zajednica izražava snažnu osudu protiv ovih napada, posebno imajući u vidu kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva prekid vatre.

Optužbe za genocid

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde. Posljednja presuda ovog suda zahtijeva od Izraela da odmah prekine vojne operacije. Osobito se to odnosi na južni grad Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište.

Ova situacija u Pojasu Gaze zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje međunarodne zajednice kako bi se spriječile dalje stradanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -