Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportOstali sportoviPariz ulaže u čistiju budućnost: Rijeka Sena ponovo postaje plivačka destinacija

Pariz ulaže u čistiju budućnost: Rijeka Sena ponovo postaje plivačka destinacija

Pariz, grad svjetlosti, suočava se s transformacijom rijeke Sene. Od 1923. godine, plivanje i ronjenje u ovoj rijeci su zabranjeni. Glavni uzrok zabrane su opasnosti po zdravlje uzrokovane prljavom vodom i bakterijama.

Troškovi čišćenja rijeke Sene

Ova prekretnica zahtijevala je složen i skup projekt, podržan od strane države. Troškovi čišćenja iznose nevjerovatnih 1,4 milijarde eura. Projekt uključuje upravljanje otpadnim vodama, postrojenja za prečišćavanje, filterske stanice i bazene za oborinske vode. Cilj je smanjiti bakterijsku kontaminaciju rijeke fekalnim otpadom.

Planovi nakon Olimpijskih igara

Nakon Olimpijskih igara 2024. godine, vlasti Pariza planiraju otvaranje lokalnih plaža i kupališta. Ova kupališta trebala bi biti otvorena 2025. godine. Inspiraciju su pronašli u uspješnim primjerima drugih gradova poput Kopenhagena i Ciriha.

Gradonačelnica se zalaže za čistiju vodu

Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, naglašava važnost čiste rijeke. “Kada prolazite pored rijeke, sve što želite je da uđete i plivate”, izjavila je Hidalgo. Iako se okupala u Seni da dokaže čistoću vode, posljednja mjerenja pokazuju da voda nije u potpunosti sigurna. Nivo bakterije Escherichia coli je premašio dozvoljene granice.

Ovo prečišćavanje rijeke Sene je ključni korak ka oporavku urbane sredine i vraćanju plivanja u jednu od najpoznatijih rijeka Francuske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -