Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragedija u Sautportu: Napad na djecu izazvao nasilne proteste

Tragedija u Sautportu: Napad na djecu izazvao nasilne proteste

Napad nožem u Sautportu, Engleska, u kojem su ubijene tri djevojčice, izazvao je šok u zajednici. Više od hiljadu mještana okupilo se kako bi izrazili saučešće porodicama žrtava. Nažalost, ovaj mirni događaj prekinuli su nasilnici vođeni mržnjom, transformišući obalu Irskog mora u ratnu zonu.

Organizacija nasilnika i uzroci nemira

Grupa huligana, uključujući pristalice ekstremno desne Engleske odbrambene lige, preuzela je inicijativu nakon širenja lažnih informacija. Mislili su da je napadač muslimanski migrant, što je dovelo do nasilnih protesta. Policija se suočila s napadima, a lokalna džamija teško je stradala tokom nemira.

Lažne informacije ubrzavaju mržnju

Dezinformacije su se brzo širile putem društvenih mreža. Na platformama poput X-a, tvrdnje o napadaču, poput njegove etničke pripadnosti, postale su viralne. Neki influenceri su podržali te neprovjerene informacije, dodatno raspirujući mržnju.

Posljedice i policijska reakcija

Policija je objavila da je pravi napadač 17-godišnji dečko, rođen u Kardifu, a njegovi roditelji potiču iz Ruande. Incident nije tretiran kao terorizam, ali osjećaji mržnje i straha ostali su prisutni. Eksperti upozoravaju na normalizaciju ekstremnih stavova u društvu.

Tragedija kao izvor dezinformacija

Ova tragedija ilustrira kako se političke agende mogu koristiti za prikupljanje lajkova i pregleda na društvenim mrežama. Politika moderiranja na platformama kao što je X dodatno pogoršava situaciju, omogućavajući širenje lažnih vijesti.

Također, nasilni protesti proširili su se na London i druge gradove. Policija je morala da intervenira na više lokacija, uključujući Mančester i Hartlpul, gdje su demonstranti nosili antiimigracijske transparente.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -