Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSastanak Zelenskog i Harrisa: Ključne odluke uoči ruske invazije

Sastanak Zelenskog i Harrisa: Ključne odluke uoči ruske invazije

Tokom Minhenske sigurnosne konferencije 2022. godine, novinar Timesa Shuster opisuje važan sastanak između potpredsjednice SAD-a Kamale Harris i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Obojica su se složila da je ruska invazija na Ukrajinu vrlo vjerovatna.

Zelenski poziva na preventivne mjere

Zelenski je apelovao na Sjedinjene Američke Države da uvedu preventivne sankcije protiv Rusije. Njegov cilj bio je prisiliti ruskog predsjednika Vladimira Putina da preispita svoju odluku o invaziji.

SAD odbija prijedloge za sankcije i naoružavanje

Prema informacijama ukrajinskih dužnosnika, Harris je odbila prijedloge za sankcije i opskrbu oružjem. Izvor iz Bijele kuće naglašava da SAD vjeruje da je prijetnja sankcijama efikasnije sredstvo odvraćanja.

Posvećenost potpori Ukrajini

Izvor ističe da je potpredsjednica Harris jasno pokazala svoju posvećenost podršci Ukrajini. Ona je ponovo izrazila čvrstu podršku narodu Ukrajine koji se brani od ruske agresije.

Odnos između Zelenskog i Harrisa

Sastanak je, prema Timesu, “postavio ton za odnos” između Zelenskog i Harrisa. Ovaj odnos nikada nije bio posebno topao, iako razlog za to ostaje nejasan.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -