Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEksplozija u Teheranu: Atentat na Haniyeha uzrokovao strah od novog nasilja

Eksplozija u Teheranu: Atentat na Haniyeha uzrokovao strah od novog nasilja

Detalji atentata na Haniyeha

U Teheranu je nedavno došlo do bombaškog napada, u kojem je meta bio Ismail Haniyeh, vođa Hamasa. Prema izvorima New York Timesa, bomba je bila skrivena u apartmanu koji upravlja Korpus čuvara islamske revolucije. Ovaj apartman se nalazi u luksuznom kompleksu Neshat, u sjevernom dijelu glavnog grada Irana.

Razvoj situacije

Detonacija bombe dogodila se daljinski, dok je Haniyeh bio prisutan u svom apartmanu. Eksplozija je izazvala smrti jednog tjelohranitelja, što dodatno potresa situaciju. Zgrada u kojoj se incident dogodio pretrpjela je značajnu štetu. Potvrđeno je da su razbijeni prozori i došlo je do urušavanja dijela vanjskog zida zgrade.

Optužbe prema Izraelu

Iranski dužnosnici i Hamas optužili su Izrael za ovaj atentat. Ova procjena podržana je i od strane nekoliko anonimnih američkih zvaničnika. Ova situacija prijeti da pokrene dodatni val nasilja na Bliskom istoku, posebno s obzirom na to da Haniyeh igra ključnu ulogu u tekućim pregovorima za prekid vatre u Gazi.

Utjecaj na Bliski istok

Atentat na Haniyeha može dodatno zakomplicirati i onako napete odnose u regionu. Već se događaju reakcije i strahovi od eskalacije sukoba. Haniyeh je bio ključni sudionik u mirovnim pregovorima, a njegov izostanak može otežati postizanje stabilnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -