Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTinejdžer optužen za smrtonosno ubadanje tri djevojčice u Velikoj Britaniji

Tinejdžer optužen za smrtonosno ubadanje tri djevojčice u Velikoj Britaniji

Britanski tinejdžer, Axel Rudakubana, optužen je za ubistvo tri djevojčice na plesnoj radionici. Incident se dogodio u Southportu, a u napadu je ranjeno još 10 osoba.

Identitet osumnjičenog otkriven

Axel Rudakubana, koji ima 17 godina i rođen je u Cardiffu, prebačen je u pritvor za maloljetnike. Sudac Andrew Menary odbio je zahtjev za zaštitu njegovog identiteta. Objasnio je da bi to moglo dovesti do širenja dezinformacija.

Opravdanost odluke suda

Sudac je tokom saslušanja istakao važnost transparentnosti u izvještavanju. Rudakubana se tokom saslušanja skrivao ispod dukserice i nije oduzimao svoj identitet, a sljedeće ročište zakazano je za 25. oktobar.

Povod za proteste širom zemlje

Napad na plesnoj radionici šokirao je cijelu naciju. Protesti protiv nasilja izbili su u Londonu, gdje su hiljade ljudi, uključujući desničarske aktiviste, zahtijevali zaštitu djece. Oko 100 demonstranata uhapšeno je tokom nasilnih protesta.

Tragične posljedice napada

U incidentu su ubijene tri djevojčice, a petero njih je još u kritičnom stanju. Britanski premijer Keir Starmer osudio je nasilje tokom protesta, naglašavajući potrebu za zakonodavnom mjerom.

Zajednica u Southportu odala je počast žrtvama, organizujući bdijenja i ostavljajući cvijeće na mjestu napada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -