Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPosljednji ispraćaj vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu

Posljednji ispraćaj vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu

U Teheranu se okupilo nekoliko stotina hiljada ljudi kako bi odalo počast vođi Hamasa, Ismailu Haniyehu. Ovaj emotivni događaj privukao je brojne simpatizere pokreta i istaknute političare.

Inauguracija novog iranskog predsjednika

Haniyeh je bio u Teheranu zbog inauguracije novoizabranog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana. Njegovo prisustvo, zajedno s drugim istaknutim članovima Hamasa, ukazuje na značaj i utjecaj ovog pokreta u regiji.

Poruke podrške i osude

Tokom ispraćaja, predsjednik iranskog parlamenta, Mohammad Bagher Ghalibaf, izrazio je oštru osudu Izraelu. On je naglasio da Izraelov “uporni zločini” proističu iz nesposobnosti da se suprotstavi Pokretu otpora.

Iznos stava o budućim odgovorima

Ghalibaf je izjavio da će Iran odgovoriti na odgovarajući način. Naglasio je da će Izrael snositi teške posljedice za svoje postupke. Ovo je dodatno podiglo raspoloženje okupljenih na događaju.

Poruka jedinstva i otpora

Khalil al-Hayya, šef vanjskih poslova Hamasa, održao je govor u kojem je izjavio da će Haniyehovo ubistvo unaprijediti jedinstvo islamskog svijeta. Ova izjava ukazuje na odlučnost pokreta da nastavi borbu za oslobođenje Palestine.

Ovaj događaj je dodatno osnažio političku poziciju Irana i Hamasa u regiji, dok međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -