Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMoldavija protjeruje ruskog diplomatu: Napetost između Kišinjeva i Moskve raste

Moldavija protjeruje ruskog diplomatu: Napetost između Kišinjeva i Moskve raste

Moldavija je u četvrtak donijela odluku da protjera ruskog diplomatu, a istovremeno je pozvala ruskog ambasadora Olega Vasnjecova na uručenje službenog protesta. Ovaj potez dolazi nakon hapšenja dvojice moldavskih zvaničnika, koji su optuženi za izdaju i zavjeru.

Hapšenje zvaničnika izaziva napetosti

Dvojica uhapšenih zvaničnika su, prema informacijama moldavskog sigurnosnog izvora, davali povjerljive informacije zamjeniku vojnog atašea iz ruske ambasade. Ovaj incident dodatno pogoršava već napete odnose između Moldavije i Rusije.

Moldavija se protivi ruskim aktivnostima

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije izdalo je saopćenje u kojem se navodi da su pribavljeni dokazi o aktivnostima na njenoj teritoriji nespojivim s diplomatskim statusom. Ovakve izjave ukazuju na ozbiljnost situacije i rastuću zabrinutost vlasti.

Kritika iz Moskve

Ruski ambasador Vasnjecov izjavio je da Moskva smatra ove poteze “neprijateljskim” te da će Rusija odgovoriti na njih. On je opisao hapšenje zvaničnika kao još jedan primjer antiruskih osjećaja koji se vještački potiču u Moldaviji.

Proevropski kurs Moldavije

Odnosi između Moldavije i Rusije su značajno pogoršani uslijed proevropskog usmjerenja moldavskih vlasti, a Kišinjev je optužio Moskvu za pokušaje destabilizacije zemlje. Moldavija je takođe oštro osudila provale ruske invazije na Ukrajinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -