Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNagasaki isključuje Izrael s mirovne ceremonije, dok Hirošima održava poziv

Nagasaki isključuje Izrael s mirovne ceremonije, dok Hirošima održava poziv

Odlučujuća odluka gradonačelnika

Izrael neće biti pozvan na ovogodišnju mirovnu ceremoniju u Nagasakiju, odlučio je gradonačelnik Širo Suzuki. Ova odluka je izazvala kontrast s Hirošimom, gdje vlasti ne planiraju povući svoj poziv Izraelu. Prijetnje da se isključi Izrael došle su od aktivista i preživjelih, uslijed bombardiranja Gaze, gdje su poginule deseci hiljada Palestinaca.

Zašto su odlučili isključiti Izrael?

Gradonačelnik Suzuki ističe da je ova odluka donijeta iz sigurnosnih razloga. On naglašava da nije politička, već da želi osigurati mirnu i svečanu atmosferu ceremonije. Prema njegovim riječima, odluka je bila teška, ali potrebna.

Razlike između Nagasakija i Hirošime

Obje ceremonije su bitne, ali imaju različit karakter. U Hirošimi se očekuje prisustvo diplomata iz 115 zemalja, čime će događaj biti veći od onog u Nagasakiju. Dvije ceremonije se održavaju s ciljem promišljanja o važnosti mira i posljedicama nuklearnog oružja.

Reakcije izraelskog ambasadora

Izraelski ambasador u Japanu, Gilad Cohen, izrazio je žaljenje zbog odluke. On smatra da takva odluka šalje pogrešnu poruku svijetu. Izrael insistira na pravu na samoodbranu, dok odbacuje optužbe za kršenje međunarodnog prava.

Kontroverzne posjete

Ceremonija u Nagasakiju, koja će se održati 9. augusta, obilježava brutalnu povijest. U prethodnim godinama, vlasti su već pokazale oklijevanje da pozovu Izrael. Izgleda da je Hirošima donijela drugačiju odluku, bez istih sigurnosnih briga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -