Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTrojanac na pravdi: Optuženi za napade 11. septembra pristaju na priznanje krivice

Trojanac na pravdi: Optuženi za napade 11. septembra pristaju na priznanje krivice

Khalid Sheikh Mohammad, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash i Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi, poznati kao optuženi za napade 11. septembra, mogu potpisati sporazum o priznanju krivice. Ovaj sporazum uključuje odustajanje od smrtnog kažnjavanja u zamjenu za priznanje krivice, prema informacijama američkih medija.

Priznanje krivice i posljedice

Troica je godinama držana u bazi američke mornarice Guantanamo Bay na Kubi, bez suđenja. U optužnici se navodi ubistvo 2.976 osoba u napadima Al-Kaide. Ovi napadi su pokrenuli “Rat protiv terorizma” i doveli do invazije na Afganistan i Irak.

Kritike zbog sporazuma

Objavljivanje ovog dogovora izazvalo je brz odgovor porodica žrtava. Prema pismu glavnog tužioca, ukidanje smrtne kazne kao mogućnosti kazne dovelo je do kritika. Mnoge porodice žrtava smatraju da pravda nije zadovoljena spornim dogovorom.

Konsekvence za američko društvo

Napadi 11. septembra ostavili su duboke ožiljke na američkom društvu. Gotovo 3.000 ljudi izgubilo je živote u tim napadima, što ih čini najsmrtonosnijim u historiji Sjedinjenih Američkih Država. Ova situacija nastavila je da izaziva debatu o pravdi i moralnim pitanjima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -