Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran optužuje Izrael za ubistvo Haniyeha: Napetosti na Bliskom Istoku rastu

Iran optužuje Izrael za ubistvo Haniyeha: Napetosti na Bliskom Istoku rastu

Na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, vođa iranske revolucije, Ali Khamenei, izdao je naredbu nakon ubistva Hamasa Haniyeha. Ova informacija dolazi od tri iranska dužnosnika, uključujući članove Revolucionarne garde.

Optužbe protiv Izraela

Iran i Hamas otvoreno su optužili Izrael za atentat. Iako se Haniyeh nalazio u Teheranu na inauguraciji nove vlasti, Izrael nije potvrdio ni demantovao umiješanost. Ova situacija dodatno komplikuje već napet odnos između Irana i Izraela, koji se vodi kroz brojne sukobe.

Povezane tenzije u Pojasu Gaze

Od početka rata u Gazi, Iran se trudi održati ravnotežu. Njihove snage sve više napadaju izraelske pozicije, ali izbjegavaju sveobuhvatan sukob. U aprilu su izveli najveći napad u desetljećima, šaljući stotine projektila prema Izraelu kao odmazdu za ranije napade.

Izraelska odbrana

Unatoč demonstraciji vojne sile, izraelski saveznici su oborili većinu projektila, što je rezultiralo malom štetom. Ova situacija naglašava napetosti koje traju već skoro 10 mjeseci, a budućnost ovog sukoba ostaje neizvjesna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -