Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisBosna i Hercegovina na putu ka energetskoj budućnosti

Bosna i Hercegovina na putu ka energetskoj budućnosti

U okviru samita održanog u Bukureštu, jasno je da države širom svijeta prepoznaju važnost alternativnih izvora energije. Naglašeni su obnovljivi izvori, nuklearna energija te vodik kao gorivo budućnosti. Bosna i Hercegovina (BiH) pokazuje spremnost za prelazak na čistu energiju.

Potencijali BiH za obnovljive izvore

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva, Vedran Lakić, izjavio je kako se Bosna i Hercegovina može osloniti na sunce, vjetar, hidroenergiju i geotermalnu energiju. Kada su u pitanju nuklearni izvori, ministar je naglasio mogućnost partnerstva sa susjednim zemljama.

Podrška međunarodnih partnera

Tokom konferencije, Lakić je razgovarao sa mnogim kolegama iz drugih država. Osim toga, razgovarao je i s predstavnicima američkih kompanija. Američka državna sekretarka za energiju, Jennifer Granholm, izrazila je podršku aktivnostima Vlade Federacije BiH.

Energetski miks do 2050. godine

Ministar Lakić naglašava važnost međusobne podrške u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Cilj je stvoriti energetski miks koji će osigurati klimatsku neutralnost do 2050. godine. Važno je da se budućim generacijama osiguraju trajna rješenja, a ne samo trenutni interesi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -