Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetErdogan osudio ubistvo šefa političkog ureda Hamasa

Erdogan osudio ubistvo šefa političkog ureda Hamasa

U srijedu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio izdajničko ubistvo Ismaila Haniyeha, šefa političkog ureda Hamasa, u Teheranu. Erdogan je nazvao ovaj čin prezira vrijednim, ističući njegovu namjeru da potkopa palestinsku stvar i otpor Gaze.

Erdogan podsjeća na prošle atentate

Erdogan je naglasio da atentat na Haniyeha ima slične motive kao prethodni napadi na vodeće ličnosti iz Gaze, poput šeika Ahmeda Yasina i Abdulaziza El Rantisija. “Cionistički barbarizam doživjet će isti neuspjeh kao u prošlosti”, rekao je Erdogan, izražavajući svoju zabrinutost za sigurnost palestinskih političkih lidera.

Poziv na jedinstvo islamskog svijeta

Turski predsjednik pozvao je islamski svijet i cijelo čovječanstvo na ujedinjenje protiv “izraelskog terorizma”. Prema njegovim riječima, jedinstvo može donijeti kraj genocidu i teroru u Gazi. “Snažan stav islamskog svijeta će okončati tekuće nepravde”, dodao je.

Podrška Palestini

Erdogan je također istakao da će Turska nastaviti pružati podršku Palestini. “Uložit ćemo sve napore da podržimo našu palestinsku braću u uspostavi slobodne i suverene Države Palestine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -