Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVelika Britanija poziva na prekid sukoba u Gazi tokom posjete Zalivu

Velika Britanija poziva na prekid sukoba u Gazi tokom posjete Zalivu

Velika Britanija je ponovila zabrinutost zbog rastućih tenzija na Bliskom Istoku. U srijedu, ministar vanjskih poslova Dejvid Lemi i ministar odbrane Džon Heli otputovali su u regiju. Njihova misija ima za cilj pozvati na prekid sukoba u Gazi i deeskalaciju situacije.

Susret u Kataru

U svojoj prvoj zajedničkoj posjeti Zalivu, Lemi i Heli sastali su se s premijerom Katara, šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem. Ovaj sastanak održan je u glavnom gradu Dohi, a fokus je bio na unapređenju napora za okončanje sukoba u Gazi.

Poziv na deeskalaciju

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova, britanski zvaničnici će se sastati s osobljem koje radi u regiji. Njihova namjera je jačanje i proširenje saradnje između Ujedinjenog Kraljevstva i Katara. U saopćenju se ističe da su eskalacija i destabilizacija pravi protivnici mira.

Zabrinutost zbog gubitka života

Džon Heli naglasio je da deeskalacija mora biti prioritet zbog teške situacije u regionu. “Gubitak nevinih života posljednjih sedmica i mjeseci je nepodnošljiv”, rekao je Heli. Sve strane moraju prekinuti sukob i jačati diplomatiju kako bi se okončala kriza.

Napetosti su dodatno eskalirale između Hezbolaha i Izraela, a incidenti uključuju raketne napade i zračne udara. Palestiinska grupa Hamas također je oštro reagovala, objavljujući gubitak svog vođe Ismaila Haniyeha usljed izraelskog napada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -