Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapeti odnosi između Poljske i Mađarske: Od "dva oka u glavi" do...

Napeti odnosi između Poljske i Mađarske: Od “dva oka u glavi” do sukoba

U posljednje vrijeme, odnosi između Poljske i Mađarske postali su napeti. Nekada su bile “dva oka u glavi”, a danas se bratski odnosi ruše. Uzrok promjena je novi probruxelski pristup premijera Donalda Tuska u Poljskoj.

Orbán napada Poljsku

Mađarski premijer Viktor Orbán, tijekom govora u rumunjskom gradiću Băile Tușnad, kritizirao je novu poljsku politiku. Njegove riječi su izazvale reakciju zamjenika poljskog ministra vanjskih poslova Władyslawa Teofila Bartoszewskog, koji je sugerirao Mađarskoj da napusti NATO i EU ako joj se ne sviđa.

Vršne tenzije u EU

Ovi sukobi nisu iznenađujući, s obzirom na to da se situacija pogoršavala. Orbán se često sukobljava s EU, a nedavnim pokušajem posredovanja u Ukrajini bez Bruxellesovog znanja dodatno je produbio nesuglasice. Bruxelles sada bojkotira mađarsko predsjedavanje EU-om, što je neviđeno u povijesti Unije.

Financijski problemi za Mađarsku

Pored političkih tenzija, Mađarska se suočava s financijskim problemima uslijed gubitka prijeratne podrške EU. Čak 30 milijardi eura zamrznuto je zbog nepoštivanja zajedničke migrantske politike i drugih demokratskih standarda.

Šta dalje za Orbána?

Orbán se nalazi u nezavidnoj situaciji. S inflacijom i prijetećom energetskom krizom, situacija se dodatno pogoršava. Njegov savez s Donaldom Trumpom mogao bi biti jedina nada za oporavak, ali hoće li izdržati dok ne dođe trenutak za promjenu?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -