Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisPutnički saobraćaj u Evropi na putu oporavka, ali rezultati su neujednačeni

Putnički saobraćaj u Evropi na putu oporavka, ali rezultati su neujednačeni

Oporavak avioindustrije u Evropi pokazuje prve znakove napretka, prema najnovijim podacima. Međutim, udruženje ACI Europe upozorava da su rezultati neujednačeni. Gotovo polovina evropskih aerodroma još uvijek bilježi promet ispod nivoa koji je bio prisutan prije pandemije.

Porast putničkog saobraćaja

Prema podacima Airports Council International Europe, promet putnika porastao je devet posto u prvih šest mjeseci 2024. u odnosu na isti period prošle godine. Ove brojke ukazuju na to da je ukupni putnički saobraćaj dostigao 0,4 posto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, prije izbijanja pandemije.

Međunarodni saobraćaj prednjači

Među različitim segmentima, međunarodni saobraćaj je imao najveći rast, sa povećanjem od 10,3 posto u prvoj polovini godine. Domaći saobraćaj također je zabilježio rast, ali skromnijih 4,2 posto. Ovi podaci nude nadu u nastavak rasta avioindustrije.

Izjava glavnog direktora ACI Europe

Olivier Jankovec, glavni direktor ACI Europe, istakao je da je industrija prošla najgori period. Izjavio je da su informacije o oporavku konačno potvrđene, te da se očekuje dodatni rast u budućnosti.

Iako oporavak pokazuje pozitivne znakove, i dalje je prisutna zabrinutost zbog razlika između aerodroma. U narednim mjesecima od vitalnog je značaja fokusirati se na jačanje avioindustrije kako bismo osigurali stabilan rast.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -