Petak, 20 Septembra, 2024
HomeLjepotaOvisnost o mobilnim uređajima ugrožava veze među parovima

Ovisnost o mobilnim uređajima ugrožava veze među parovima

U savremenom društvu, mobilni uređaji postali su neizostavni dio našeg života. Međutim, njihova svakodnevna upotreba može dovesti do ozbiljnih problema u odnosima, posebno kod parova.

Paralelno skrolanje kao ključni problem

Fenomen poznat kao paralelno skrolanje postao je alarmantna pojava. Istraživanje Univerziteta Baylor iz 2017. godine pokazalo je da 70 posto ispitanika u romantičnim vezama primećuje negativan utjecaj mobitela na njihove interakcije.

Psihološki učinci korištenja telefona

Psihoterapeutkinja Tracy Ross upozorava da su mobilni uređaji često prisutni u svakodnevnom životu parova. Mnogi od njih se žale na rastresenost partnera uzrokovanu stalnim korištenjem telefona. Ova situacija čini komunikaciju teže dostupnom i umanjuje kvalitetu odnosa.

Vrijeme za povezivanje

Kada se parovi suočavaju s problemom nedostatka fokusiranja jedni na druge, važno je pronaći vrijeme za stvarnu interakciju. Ross ističe da je usmjeravanje pažnje na telefon često štetno, posebno kada postoji ograničeno vrijeme za zajedničko uživanje.

Kako bi se poboljšao kvalitet odnosa, parovi trebaju razmisliti o načinima smanjenja korištenja mobilnih uređaja i pronalasku prostora za stvarnu bliskost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -