Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisPoskupljenje Struje U BiH: Građani Strahuju od Lančanog Povećanja Cijena

Poskupljenje Struje U BiH: Građani Strahuju od Lančanog Povećanja Cijena

Građani Bosne i Hercegovine suočeni su s poskupljenjem struje od 10 posto, što izaziva zabrinutost zbog lančanog povećanja cijena roba i usluga. Iz Elektroprivrede BiH (EP BiH) najavili su da ovo poskupljenje nije dovoljno za pokrivanje svih troškova, koji se penju na 331 milion KM.

Direktor EP BiH Osvrće se na Poskupljenje

Direktor EP BiH, Sanel Buljubašić, istakao je na konferenciji za medije da je posljednji put usklađivanje cijena struje bilo 2012. godine. Naglasio je da je neophodno usklađivanje cijena s ulaznim troškovima, koji su znatno rasli u posljednjem periodu.

Rastući Troškovi utjecaj na Cijene

Buljubašić je objasnio da su usluge transporta, kao i druge usluge, također poskupile. To uključuje i povećanje troškova od pošte koja se bavi printanjem računa. Također, vodne naknade su rasle, a poskupljenja su evidentna u gotovo svim sektorima.

Utjecaj na Potrošače

Buljubašić očekuje da će većina potrošača, njih 85 posto, primijetiti povećanje u iznosu od 2,5 KM po računu. Pored toga, poskupljenje od 7,29 posto odnosi se na vrtiće, studentske domove, vjerske objekte i humanitarne organizacije.

Na osnovu svega navedenog, građani se boje da će ovo poskupljenje imati dugoročne posljedice na njihov budžet i životni standard.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -