Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetReakcija Makedonije na Optužbe Venecuele o Hakerskom Napadu

Reakcija Makedonije na Optužbe Venecuele o Hakerskom Napadu

Ministar Andonovski Odbacuje Optužbe

Ministar digitalnih transformacija Sjeverne Makedonije, Stefan Andonovski, izjavio je u utorak da su optužbe iz Venecuele bez dokaza. Prema njegovim riječima, “autoritarni režim” u Caracasu nije prezentovao nijedan konkretan dokaz. Andonovski je naglasio da ministarstvo ne istražuje ovakve situacije, ali će osigurati da se u njihovoj zemlji ne optužuje bez adekvatnih dokaza.

Bez Uplitanja u Unutrašnje Političke Sukobe

Ministar je dodatno istakao da se Sjeverna Makedonija ne želi uključiti u unutrašnje političke obračune između venecuelanskog režima i opozicije. Ove tvrdnje su se pojavile nakon predsjedničkih izbora u nedjelju, kada je venecuelanski tužilac Tarek William Saab najavio istragu protiv opozicione liderice Marije Corine Machado.

Optužbe o Hakerskom Napadu

Saab je tvrdio da je hakerski napad na sistem prijenosa podataka Državne izborne komisije došao iz Sjeverne Makedonije. Međutim, nije pružio nikakve dokaze ni detalje o ovom navodnom napadu. Prema njegovim riječima, opozicija je navodno planirala manipulisanje podacima koje je primilo Nacionalno izborno vijeće.

Kritika i Nepovjerenje

Bivši visokorangirani dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije izjavio je za BIRN da venecuelanske vlasti možda koriste ove navode kao izgovor za vlastite probleme. “S obzirom na izvor ovih tvrdnji, nije mi iznenađujuće,” kazao je anonimni izvor.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -