Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVelika akcija Interpola: Zaplijenjeno više od 615 tona droga i hemikalija

Velika akcija Interpola: Zaplijenjeno više od 615 tona droga i hemikalija

Interpol je nedavno izveo operaciju pod nazivom “Lionfish Hurricane”, tokom koje je zaplijenjeno više od 615 tona nedopuštenih droga i prekursora hemikalija. Ova akcija, koja se održala u aprilu i maju 2024. godine, procijenjena je na 1,6 milijardi dolara. Operacija je obuhvatila 31 zemlju i rezultirala sa 206 hapšenja.

Proširenje transnacionalnog kriminala

Ova operacija predstavlja značajan rast transnacionalnih organiziranih kriminalnih grupa, koje su se umiješale u proizvodnju droga i eksploziva. Zaplijenjeno je 505 tona prekursora hemikalija, što ukazuje na sveprisutnu prijetnju koju ove grupe predstavljaju. Osim toga, vlasti su pronašle više od 56 tona kokaina i 52 tone drugih droga, uključujući marihuanu i ketamin.

Nove metode krijumčarenja

Tokom operacije zabilježeni su zanimljivi slučajevi, poput zapljene “narkopodmornice” u Gvajani. Ova podmornica mogla je transportovati do 3 tone kokaina. U Brazilskoj akciji uhvaćeno je 17 članova mreže krijumčara, dok je u Gani razbijen lanac krijumčarenja putem poštanskih pošiljki.

Reakcija Interpola i budući planovi

Generalni sekretar Interpola, Jirgen Stok, istakao je ozbiljnost situacije. Vrijednost zaplijenjene droge veća je od BDP-a nekih zemalja, što potvrđuje razmjere ovog ozbiljnog problema. Operacija “Lionfish Hurricane” nije samo zaštita nacionalne sigurnosti, već i pokazatelj potrebitosti suradnje među zemljama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -