Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaHrvatska se priprema za novi predsjednički izbor, Dragan Primorac u fokusu

Hrvatska se priprema za novi predsjednički izbor, Dragan Primorac u fokusu

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sutra će donijeti odluku o svom predsjedničkom kandidatu. U hrvatskim medijima, ime Dragana Primorca polako preuzima glavnu riječ. Premijer Andrej Plenković istakao je važnost toga izbora za budućnost Hrvatske.

Odluka o kandidatu sutra

“Sazvali smo Predsjedništvo i ostala tijela stranke. U utorak ćemo donijeti konačnu odluku o našem kandidatu za predsjednika. Odabrani kandidat će čvrsto usidriti Hrvatsku u evropske krugove i promicati politiku koja se fokusira na kulturni dijalog,” izjavio je Plenković.

Dragan Primorac: Mogućnost novog lidera

Dragan Primorac rođen je u Banjoj Luci 7. juna 1965. godine. On je ljekar, univerzitetski profesor i pedijatar specijalizovan za medicinsku genetiku. U anketama, Primorac se pokazuje kao najjači kandidat za vođenje stranke.

HDZ je razmatrao više imena za kandidaturu, uključujući Ivana Anušića, Olega Butkovića, Davor Ivo Stiera i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Međutim, Primorac ima najbolju podršku među članstvom i biračima.

Stručna pozadina Dragana Primorca

Primorac je redovni profesor na nekoliko prestižnih univerziteta, uključujući Penn State University i kineski Xi’an Jiaotong University. Njegovo bogato iskustvo u medicini i forenzičkoj genetici može donijeti potrebnu stabilnost i stručnost na političku scenu.

Sve oči su uprte u HDZ dok se iščekuju rezultati sutrašnjeg sastanka koji će odrediti smjer političkog djelovanja stranke i njeno vođenje prema predsjedničkim izborima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -