Petak, 20 Septembra, 2024
HomeSportOstali sportoviSkandalozni bijeg iz IBA: Khelif i Lin nastavljaju borbu na Olimpijadi

Skandalozni bijeg iz IBA: Khelif i Lin nastavljaju borbu na Olimpijadi

Međunarodna bokserska federacija (IBA) prošle godine suspendovala je dvije bokserske zvijezde zbog kontroverznih DNK testova. Naime, Khelif i Lin su isključene sa Svjetskog prvenstva jer je utvrđeno da posjeduju XY hromozome. Ova odluka izazvala je brojne kritike i otvorila pitanja o regulativama u sportu.

关系Iba和Mok的恶化

Od tada su se odnosi između Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i IBA-e dodatno pogoršali. Kao rezultat, IBA je isključena iz organizacije bokserskog turnira koji se održava u Parizu. Ipak, i pored ovog skandala, MOK je odobrio nastup Khelif i Lin na nadolazećim Olimpijskim igrama.

Favoritkinje za medalje

Zanimljivo je da je Khelif, koja se takmiči u kategoriji do 66 kilograma, trenutno peta nositeljka turnira i njen prvi meč počinje u drugom kolu protiv Italijanke Angele Carini. S druge strane, Lin, kao prva nositeljka u kategoriji do 57 kilograma, imat će slobodan prvi krug i u drugom kolu će se suočiti s Uzbekistankom Sitore Turdibekovom.

Ove dvije bokserske zvijezde predstavljaju simbol borbe za prava sportista i afirmaciju različitosti u svijetu sporta. Njihovo pojavljivanje na Olimpijadi zasigurno će privući pažnju i otvoriti nova pitanja o regulativama u boksu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -