Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNjemačka izborna reforma: Ustavni sud potvrđuje promjene u izbornom sistemu

Njemačka izborna reforma: Ustavni sud potvrđuje promjene u izbornom sistemu

Ustavni sud daje zeleno svjetlo

Osnovna reforma izbornog sistema u Njemačkoj, koju je predložila “semafor” koalicija (Zeleni, Socijal-demokrati, Liberali), dobila je potvrdu od Ustavnog suda u Karlsruheu. Ova odluka donosi značajne promjene u načinu na koji građani izlaze na izbore.

Unikatan sistem izbora

Njemački parlament se razlikuje od drugih zemalja jer ne raspolaže stabilnim brojem mjesta. Umjesto toga, broj zastupnika se mijenja prema izbornim rezultatima. Ova jedinstvena pravilnost dovodi do toga da broj članova Bundestaga često varira.

Dosadašnji sistem glasanja

Prema aktualnom sistemu, glasači imaju mogućnost glasati na dvije liste. Prva lista predstavlja kandidate iz lokalnih distrikata, kojih ima 299, dok se na drugoj listi bira politička stranka. Svaki kandidat koji osvoji dovoljnu podršku u svojoj regiji dobiva zagarantovano mjesto u Bundestagu.

Problemi sa brojem zastupnika

Postojeće regulative su uzrokovale probleme, naročito povećanje broja zastupnika u parlamentu. Ovaj problem otežava efikasno donošenje odluka i upravljanje parlamentarnim procesima.

Prikaz izbornog sistema

Kako bi se objasnio dosadašnji sistem, često se koristi primjer dviju stranaka sa različitim izbornim rezultatima. Ovaj primjer ilustruje kako izborni rezultati na lokalnom nivou direktno utiču na zastupljenost u Bundestagu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -