Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaNova istraživanja otkrivaju kako lijekovi protiv dijabetesa pomažu pri prestanku pušenja

Nova istraživanja otkrivaju kako lijekovi protiv dijabetesa pomažu pri prestanku pušenja

Istraživači su otkrili zanimljive spoznaje o lijekovima koje koriste dijabetičari. Injekcije poput semaglutida, koje se nalaze u Ozempicu i Wegovyju, pokazale su se korisnima za smanjenje želje za pušenjem.

Semaglutid i njegovi efekti

Semaglutid, sintetička verzija prirodnog hormona GLP-1, smanjuje apetit i pomaže ljudima da lakše odbace pušenje. Učesnici studije pokazali su manju želju za cigaretama nakon primjene ovih lijekova. Ovo otkriće je posebno važno za pacijente koji se bore s gojaznošću.

Studija koja potvrđuje ovu teoriju

Studija je uključivala oko 223.000 ljudi s dijabetesom tipa 2 i poremećajem upotrebe duhana. Nakon što su započeli liječenje semaglutidom, mnogi su prijavili prestanak pušenja u roku od mjesec dana. Ovaj učinak dodatno smanjuje strah od dobijanja na težini, što je često prepreka za prestanak pušenja.

Regulacija i primjena u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji, Ozempic je odobren isključivo za liječenje dijabetesa tipa 2. Međutim, njegovi efekti na mršavljenje postali su predmet interesovanja. Za razliku od njega, Wegovy je odobren kao lijek za mršavljenje i nudi novu nadu za one koji žele prestati s pušenjem i istovremeno smršati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -